Un filtru de apă dedicat tratării fierului și manganului se numește filtru de demanganizare/deferizare. Aceste două metale nu schimbă culoarea apei, dar îi imprimă un gust metalic.

Cum ajunge apa să fie contaminată de fier și mangan

Cei doi contaminați apar de obicei împreună, dar fierul apare într-o concentrație mai mare decât manganul. Apa din puțurile de mare adâncime conține adesea fier și mangan din cauza faptului că apa a stat în contact cu roca mult timp.

Gustul metalic al apei și petele care apar pe obiectele cu care apa intră în contact sunt indicatori ai prezenței fierului și manganului în apă. Apa rămâne incoloră, chiar dacă este contaminată cu fier și mangan, dar petele apar la contactul cu oxigenul. Fierul provoacă pete roșiatice-maronii, iar manganul provoacă pete maronii-negricioase.

Prevederile legale din țară stabilesc o limită a fierului de 200 micrograme/litru și o limită de 50 micrograme/litru pentru mangan.

 

Problemele asociate cu fierul și manganul

În momentul în care cantitatea din apă a acestor doi contaminanți se apropie de maximul admis, apar probleme estetice și gustul apei se alterează. Nu pun în pericol sănătatea, însă, decât dacă depășesc cu mult limita legală.

  • Apar pete neplăcute pe obiectele sanitare și într-unele cazuri, chiar și pe haine.
  • În mediile pe unde circulă apa pot apărea bacterii nepatogene care se hrănesc cu fier și mangan. Aceste bacterii produc secreții brune sau negre, de obicei pe vasul de toaletă, dar pot chiar să înfunde țevile.
  • Fierul și manganul atacă sistemele de dedurizare.
  • Cele două metale interacționează cu taninurile din cafea, ceai și băuturile alcoolice și alterează atât aspectul, cât și gustul acestor băuturi.

 

Tratarea apei care prezintă fier și mangan

filtru automatSoluția cea mai eficientă pentru eliminarea fierului și manganului este un filtru de apă cu rășină schimbătoare de ioni sau cu medii catalitice. Rășina schimbătoare de ioni reține cele două metale pe suprafața sa și este apoi regenerată cu soluție salină.

Aici puteți găsi un filtru de apă care pe lângă fier și mangan, elimină și calcarul din apă:
http://www.takabanis.ro/cumpara/sistem-multifiltru-dedurizare-deferizare-demanganizare-ewmix-50-l-383

Aici găsi un filtru de apă care pe lângă fier și mangan, elimină și hidrogenul sulfurat din apă:
http://www.takabanis.ro/cumpara/filtru-desulfurare-deferizare-demanganizare-ewh2s-532