Când nivelul de săruri de calciu și de magneziu din apă atinge un anumit prag, se poate spune despre acea apă că este dură. Apa dură provoacă o serie de probleme, printre care, pete inestetice pe obiectele sanitare, scăderea eficienței energetice a boilerului/centralei termice și nu în ultimul rând, probleme la spălatul rufelor. În articolul de față vom prezenta aceste probleme, precum și soluțiile lor, precum un dedurizator.

Spălatul cu apă dură

  • Sărurile minerale din apa cu duritate mare interacționează cu ingredientele active din detergent, făcându-l mai ineficient. La niveluri mai mici de duritate, o cantitate moderată de detergent ar trebui să poată face față deoarece detergenții moderni sunt fabricați special în acest scop. Însă, apa fără duritate necesită circa 50% mai puțin detergent.
  • Din cauza faptului că sărurile de calciu și magneziu din apa dură interacționează cu ingredientele active din detergent, va rămâne o cantitate mai mică de ingrediente care va interacționa cu particulele de murdărie. Murdăria care se depozitează pe țesături, le atacă și ca urmare, hainele pot ajunge să se rupă cu până la 40% mai repede.
  • Hainele își vor pierde culorile mai repede.
  • Mașina de spălat se poate defecta mai repede, ca urmare a depunerilor de calcar din interior.

apa dura masina de spalat

Depistarea durității în apă

Ne putem da seama că apa prezintă duritate dacă hainele mai sunt încă murdare după spălare, dacă sunt aspre la atingere, dacă după spălare au un miros neplăcut, acru.

De asemenea, apa nu face spumă în contact cu săpunul, se formează deDSC00159puneri de calcar pe robineți și pe pahare rămân urme albicioase după ce acestea se usucă.

Soluțiile

Există două tipuri de soluții:

  1. Cele care tratează problema local, precum Calgon, care previne formarea depunerilor în mașina de spălat.
  2. Dedurizatoarele, care tratează apa pentru întreaga locație.

Dacă ne hotărâm să ne montăm un dedurizator, acesta trebuie dimensionat de specialiști în funcție de valoarea durității apei, de volumul de apă necesar, de numărul de băi și de bucătării din locație și de numărul de consumatori.

Puteți găsi modele de dedurizatoare, precum și consultanță aici:
http://www.takabanis.ro/catalog/dedurizatoare-3