osmoza-inversa-industriala-415Osmoza inversa industriala este un proces foarte eficient de tratare a apei, prin care pot fi eliminate cu succes pana la 99% din substantele dizolvate.

Osmoza inversa in general

Pe scurt,  osmoza inversa inseamna trecerea apei printr-o membrana semipermeabila la o presiune foarte mare. Membrana retine contaminantii deoarece are pori de o dimensiune redusa, prin care au loc sa treaca doar moleculele de apa. Termenul de „inversa” provine de la faptul ca este inversat procesul natural de osmoza, care presupune un schimb dinspre substanta cu o concentratie mai mica, spre substanta cu o concentratie mai mare.

TDS ca masura a cantitatii de substante dizolvate

Cantitatea de substante dizolvate in apa determina conductivitatea apei, capacitatea acesteia de a transporta sarcini electrice. Apa perfect pura are valoarea conductivitatii egala cu zero, iar cu cat avem de-a face cu o cantitate mai mare de saruri dizolvate in apa, conductivitatea va creste. Prin masurarea conductivitatii apei, se poate estima totalul substantelor dizolvate (TDS-ul). Unitatea de masura a conductivitatii este microsiemens/centimetru (µS/cm), iar in Romania, Legea 311/2004 impune limita de 2499 µS/cm pentru apa potabila. Apa sarata de mare are conductivitatea de 54000 µS/cm, ca termen de comparatie.

Osmoza inversa industriala pe domenii

Aplicatia pentru care este folosita cel mai des osmoza inversa industriala este desalinizarea apei de mare, astfel incat aceasta sa devina apa potabila. Industriile farmaceutica si alimentara, sunt doua exemple de domenii care folosesc osmoza inversa industriala. In timp ce in industria farma procesul poate fi folosit pentru a crea etanol pur, in industria alimentara, osmoza inversa poate fi folosita, de exemplu, pentru a produce bauturi racoritoare si bauturi alcoolice.

Exista trei tipuri de membrane osmotice: pentru apa dulce, pentru apa salcie si respectiv, pentru apa sarata. Trebuie ca in fiecare industrie sa se utilizeze membrana adecvata, deoarece fiecare industrie are propriile norme si propria apa bruta.

Puteti gasi un sistem de osmoza inversa industriala, precum si mai multe detalii, aici:

http://www.takabanis.ro/cumpara/sistem-osmoza-inversa-demineralizare-industriala-tkro-500-569