Dezinfecția apei cu clor

După cum bine știm, apa de rețea din România este dezinfectată cu clor și multă lume se întreabă dacă, într-adevăr, clorinarea apei poate fi periculoasă. Răspunsul foarte scurt, este că da, poate fi, iar în cele ce urmează vom discuta riscurile consumului apei cu clor.

Dezinfectia apei folosind clor si efectele asupra sanatatii

Este firesc să ne întrebăm de ce este dezinfectată apa folosind clor, dacă acesta poate fi periculos. Acest lucru se datorează avantajelor acestei metode. Dezinfectia apei cu clor a dus la îmbunătățiri majore ale sănătății publice în țările care au adoptat-o, începând cu a doua jumătate a secolului XX. Principalele avantaje ale tratării apei de rețea cu clor sunt:

  • Este eficientă împotriva multor microorganisme patogene.
  • Clorinarea este mai ieftină comparativ cu tratarea cu raze UV sau ozonarea.
  • Clorul persistă în apă și după tratarea inițială și astfel, efectul dezinfectant este prelungit.

 

Efectele asupra sănătății

Cu toate acestea, dezinfectia apei folosind clor are și un dezavantaj major și anume, posibilitatea de a avea efecte grave asupra sănătății. Au trecut deja peste 40 de ani de când s-au descoperit pentru prima dată produșii secundari ai clorinării apei. Acești produși secundari apar prin interacțiunea clorului cu unele substanțe organice din apă. Formarea lor depinde de muți factori, printre care: tipul de compuși ai clorului folosiți, doza, pH-ul, temperatura, sursa apei și cantitatea de substanțe organice.

Studiile științifice din ultimii ani au identificat corelații între produșii secundari rezultați din dezinfectia apei și câteva tipuri de cancere, precum și câteva afecțiuni apărute în timpul sarcinii.

  • Cei mai comuni produși secundari ai dezinfecției sunt trihalometanii (THMs, pe scurt). Aceștia sunt substanțe volatile la care oamenii pot fi expuși nu numai prin ingerare, dar și prin inhalare și absorbție dermică, în timpul dușului. Contactul cu produșii secundari ai dezinfecției în timpul dușului este asociat cu un risc ridicat de cancer la vezica urinară, după cum a arătat un studiu din 2007.
Dezinfectia apei folosind clor si efectele asupra sanatatii

Produși secundari ai dezinfecției

  • Mai multe sudii au descoperit o asociere pozitivă între consumul apei cu produși secundari ai dezinfecției și riscul de cancer colorectal (de colon și rectal).
  • O cercetare din 2009 a concluzionat că există o corelație între consumul apei clorinate de către gravide și apariția afecțiunii numită restricționarea creșterii intrauterine (pe scurt, RCI). RCI poate provoca complicații pe parcursul sarcinii dar și după aceea. Afecțiunea poate pune în pericol viața copilului.

Dezinfectia apei folosind clor si efectele asupra sanatatii

 

Soluții pentru declorinare

Faptul că apa a fost dezinfectată cu clor, înseamnă că ea deja nu mai este contaminată și poate fi declorinată acum la punctul de intrare în casă, fără probleme.  Un filtru automat cu cărbune activ poate elimina cu succes clorul și produșii secundari periculoși. Procesul este format din două etape:

  1. Transportul intern prin porii cărbunelui.
  2. Reținerea contaminantului pe suprafață.

Cărbunele activ reține fizic produșii secundari periculoși în pori de dimensiuni foarte mici, în timp ce clorul și compușii săi reacționează chimic. Ca urmare a reacțiilor, compușii sunt transformați și apa nu va mai avea gust și miros de clor.

Puteți găsi un filtru automat cu cărbune activ, precum și mai multe detalii, aici:

http://www.takabanis.ro/cumpara/filtru-automat-tkcaze-20-clak-sua-363