Declorinarea apei este recomandată în condițiile în care produșii secundari ai clorinării prezintă riscuri pentru sănătate.

Apa dezinfectată cu clor

Deși clorinarea apei poate fi dăunătoare sănătății, această metodă de dezinfecție este larg folosită deoarece are anumite avantaje importante:

– clorinarea este eficientă împotriva multor microorganisme patogene

– prin comparație cu ozonarea sau tratarea cu raze UV, clorinarea apei este mai ieftină

– efectul dezinfectant este prelungit deoarece clorul persistă în apă și după tratarea inițială.

 

Efectele asupra sănătății

În ciuda avantajelor, dezinfecția apei folosind clor prezintă riscuri însemnate pentru sănătate. Mai exact, produșii secundari ai clorinării apei sunt factorii de risc; ei se formează prin interacțiunea clorului cu unele substanțe organice din apă.

În ultimii ani, studiile științifice au identificat corelații între produșii secundari ai clorinării și unele tipuri de cancere,precum și afecțiunii din timpul sarcinii.

Trihalometanii sunt substanțe volatile la care oamenii pot fi expuși fie prin ingerare, prin absorbție dermică, sau prin inhalare (ultimele două manifestându-se în special în timpul dușului). Trihalometanii reprezintă cea mai răspândită categorie de produși secundari ai clorinării. Un studiu din 2007 a conchis că expunerea la trihalometani în timpul dușului  este asociată cu un risc ridicat de cancer la vezica urinară.

– Există mai multe studii care au identificat o relație pozitivă între consumul de apă în care se găsesc produși secundari ai clorinării și riscul de cancer colorectal.

Un studiu din 2009 a găsit o relație între consumul de apă clorinată și restricționarea creșterii intrauterine (RCI). Această afecțiune poate provoca complicații în timpul sarcinii și poate pune în pericol viața copilului.

Declorinarea apei

Apa ar putea fi declorinată la punctul de intrare în casă, fără grija patogenilor, iar declorinarea apei se poate face folosind un filtru cu cărbune activ. Acest tip de filtru automat elimină cu succes  atât clorul, cât și produșii secundari ai clorinării. Cărbunele activ funcționează în două etape:

  1. Transportul intern prin porii cărbunelui
  2. Reținerea contaminantului pe suprafață

Declorinarea apei se realizează prin reținerea fizică a produșilor secundari și prin reacții chimice care transformă clorul și compușii săi.

Puteți găsi un filtru automat cu cărbune activ, precum și mai multe detalii, aici: http://www.takabanis.ro/cumpara/filtru-automat-tkcaze-20-clak-sua-363